Med fokus på ögonfröjd året om

Barrväxter

Barrväxter utgör en primär stomme, vindskydd och ombonad för trädgården. Dess former, färger och strukturer ger liv åt trädgården under alla årstider. När allt annat är kalt och färglöst blir den vintergröna trädgården ett blickfång. Olika färgkombinationer gör trädgården mer spännande och skapar kontraster samtidigt som mjuka färgtoner blir mer rogivande. Färgerna är många från olika toner av grönt, gult, limegult, limegrönt, orange, rött, blått, silver, cremevitt, gröna och vita randiga, variegerade och kontrasterna med starkt avvikande färg på tillväxtskotten samt till de barr som ändrar färg efter årstiden. En extra bonus kommer de åren som barrväxterna "blommar" och sätter kottar i diverse olika färger.

Inte bara färgerna skapar spänning också formerna som kan anta strukturerade, välformade koner eller pelare, runda bollar, breda böljande, mattbildande, hängande spöklika till mycket ostrukturerade knotiga skapelser.

De blåbarriga anses klara hårda vindar, vinterkyla och den skarpa vårsolen bäst medan gulbarriga anses som mest känsliga. Den blå färgen kommer av en vaxhinna som täcker barret och hindrar avdunstning. De flesta barrväxter i vår handel kommer från varmare platser och först efter några år i vårt klimat syns det hur plantans härdighet och överlevnadsförmåga är.

Generellt är inte barrväxter svåra med jordmån. De växer bra på de flesta, helst lite sura jordar som har en lucker struktur där rötterna kan tränga ner för att säkra vattentillförseln och förankra växten. Normal trädgårdsjord räcker bra och någon ytterligare näringstillförsel behövs sällan.

Barrväxter är långlivade och det kan vara svårt att föreställa sig hur stora de verkligen blir på 10-15 år. Ett bra sätt att skapa sig en uppfattning om storleken är att se hur många cm årstillväxten är. Placeringen har också stor betydelse speciellt på mindre härdiga sorter. Årstillväxten kan beskäras så länge skotten är mjuka och på så vis kan storleken begränsas.

Bästa tiden att plantera barrväxter är vår och höst. Krukade kan planteras när som helst däremellan. Idealiskt är vid fuktig och molnig väderlek. Torrperioder bör undvikas. Det är också viktigt att säckväven tas bort eftersom den hindrar rötterna från att utvecklas.